Morwa

MORWA (murva)

W zależności od rodzaju mówiąc o morwach mamy na myśli zarówno duże krzewy, jak i niewielkie drzewa liściaste. Najczęściej spotykamy je w Azji, pojawiają się jednak również na terenie Afryki oraz w Ameryce Północnej. Spotkać można je również na terenie , gdzie często otacza się je szczególną opieką ze względu na zastosowanie w ziołolecznictwie oraz walory smakowe.

Morwa charakteryzuje się tym, że początkowo rośnie bardzo dynamicznie, szybko jednak tempo wzrostu spada, a samo drzewo nie należy do długowiecznych. Niewielkie owoce morwy otoczone są przez okwiat, a ponieważ są to przylegające ciasno do siebie owoce złożone, osoby, które widzą je pierwszy raz mogą pomylić je z jeżynami. Morwa dojrzewa z reguły w lipcu, a owoce charakteryzują się tym, że dość szybko opadają, pamiętajmy jednak, że każda odmiana morwy ma swoje specyficzne cechy, owoce mogą więc różnić się tak z uwagi na swój kolor, jak i smak.

Starożytna medycyna chińska wykorzystywała zresztą nie tylko owoce, ale również korzenie morwy. Stosowano je przede wszystkim przy likwidowaniu pierwszych objawów przeziębienia, usuwały one bowiem zarówno gorączkę, jak i kaszel. I dziś uważa się zresztą, że morwa może pomóc nam utrzymać organizm w dobrym zdrowiu, również w naszym kraju dostępne są więc preparaty powstające z liści morwy podawane między innymi osobom odchudzającym się, a także pacjentom, w przypadku których konieczne jest ograniczenia tempa, w jakim organizm wchłania glukozę.

Morwa trafiła jednak nie tylko do apteki, ale również do kuchni, z jej owoców powstają więc dżemy i smaczne herbaty. W niektórych chorwackich domach możemy natknąć się na powstające z wykorzystaniem morwy wino, owoce są zaś stosowane również jako interesujący dodatek podkreślający smak deserów oraz ciast. A ponieważ są one bogate w witaminę C oraz B możemy jeść je na zdrowie. 





Komentarze





Liczba wyświetleń: 32616

(180)

Polecane obiekty