Drzewo figowe

Wczasy w Chorwacji bez spróbowania świeżych fig? To niemożliwe...

 

DRZEWO FIGOWE (smokva)

Drzewo figowe czy też figowiec to w zależności od gatunku rodzaj drzewa albo krzewu pochodzącego z rodziny morwowatych. Jego dokładne pochodzenie do dzisiaj nie jest znane przypuszcza się jednak, że jego ojczyzną jest Azja Mniejsza. Dziś spotyka się go na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, a państwem, który ma największy udział w jego uprawie jest Turcja. Naukowcy wspominają o dwóch odmianach figowca za czynnik wyróżniający przyjmując konieczność zapylania. Tak zwane odmiany dalmatyńskie posiadają owocostany pozbawione nasion, natomiast odmiany smyrnieńskie wymagają naturalnego zapylania.

Choć figowce odznaczają się wyjątkowo interesującym wyglądem, znane są przede wszystkim jako rośliny uprawne, charakterystyczne jest dla nich przy tym to, że ludzie relatywnie szybko znaleźli dla nich zastosowanie. Pierwsze ślady świadczące o uprawie fig pochodzą jeszcze z ery neolitu, mamy zatem do czynienia z jednymi z najstarszych roślin, dla których człowiek znalazł zastosowanie. Trudno dziwić się zresztą, że ślady upraw figowca sięgają tak odległej przeszłości mówimy bowiem o roślinie posiadającej znaczące wartości odżywcze. Figi są dobrze znanym źródłem glukozy, fruktozy oraz pektyn, a do tego są bogate w sole mineralne zawierając jednocześnie dość duże ilości potasu, wapnia oraz witaminy C.

Figi cieszyły się dużą popularnością wówczas, gdy ich konsumentami byli ludzie pierwotni, nie da się jednak zaprzeczyć, że również teraz sięgamy po nie chętnie. W zależności od rodzaju figi mogą być spożywane na surowo i stanowić znakomity dodatek do różnego rodzaju deserów, można jednak również serwować je w postaci surowej i sprasowanej. Co ciekawe, w niektórych rejonach na południu Europy można znaleźć nawet wino figowe przekonując się w ten sposób, że zastosowanie tych owoców jeszcze nie raz może nas zaskoczyć. 

Drzewo figowe znajduje również uznanie w oczach zwolenników medycyny naturalnej. Konfitura z figi jest uważana przez wiele osób za środek pozwalający na skuteczną walkę z zaparciami, znane jest przy tym również wykorzystywanie figi u pacjentów, którzy zmagają się z problemem niedokrwistości. Herbata figowa leczy kaszel, a w niektórych regionach basenu Morza Śródziemnego figi zaleca się osobom, które mają już problemy z prawidłowym funkcjonowaniem serca.

Wśród wielu zastosowań drzewa figowego wypada wspomnieć również o jego roli w przemyśle meblowym. Drewno figowca jest zwarte i dość twarde, a zatem, choć nie nadaje się do tego, aby wykonywać z niego meble, często wykorzystywane jest podczas produkcji drobnych wyposażenia wnętrz.





Komentarze

Spośród wielu atrakcji, które czekają na turystów w Chorwacji, jednymi z ciekawszych są atrakcje kulinarne. Kuchnia chorwacka i śródziemnomorska ma do zaoferowania wiele smaków, do których należą również figi ich przetwory. Będąc w tamtych rejonach warto spróbować świeżych fig i potraw z ich wykorzystaniem. Można dzięki temu "posmakować prawdziwej Chorwacji", lepiej poznać kraj i jego kulturę.

7.0
Liczba opinii: 1



Liczba wyświetleń: 42737

(178)

Polecane obiekty