Wino Plavac

Wakacje w Chorwacji i smak wina PLAVAC

Na morenowych glebach półwyspu Pelješac rosną winogrona ze szczepu plavac mali. Klimat charakterystyczny dla terenu zlokalizowanego przy samym morzu sprawia, że  są to winogrona odporne nie tylko na suszę, ale i na większość chorób atakujących nadmorskie szczepy, turystów spędzających wczasy w Chorwacji nie zaskakuje więc to, że wina z półwyspu Pelješac znane są ze swojego oryginalnego smaku i niepowtarzalnego aromatu.

Plavac to czerwone wino wytrawne o rubinowym kolorze, które swoją nazwę zawdzięcza właśnie szczepowi, dzięki któremu powstaje. Jest wytwarzane na samym półwyspie, jego producentów spotkać można jednak również na pobliskich wyspach Hvar i Vis. Podobnie, jak inne wina powstające na półwyspie Pelješac Plavac najlepiej smakuje podawany w temperaturze pokojowej, a choć serwowany jest zazwyczaj w towarzystwie mięsa i ryb, może być podawany również jako wino deserowe, jego wytrawny smak znakomicie komponuje się bowiem ze słodyczą ciasta albo lodów. 





Komentarze





Liczba wyświetleń: 39645

(325)

Polecane obiekty