Wino Dingač

 

Wczasy w Chorwacji i czerwone wino DINGAČ

Dingač to jedna z lokalizacji na terenie półwyspu Pelješac, nazwa ta mówi jednak wiele nie tylko osobom decydującym się na wczasy w Chorwacji. Nie można przecież zapomnieć o tym, że Dingač to również nazwa czerwonego wina, uznawanego przez wielu smakoszy za jedno z najsmaczniejszych win, powstających na terenie całej Chorwacji.
Miejscowa ludność uważa zresztą, że niepowtarzalność wspomnianego trunku nie powinna budzić zdumienia, odpowiada za nią bowiem niezwykły klimat panujący na półwyspie Pelješac. Rzeczywiście, panuje tu już typowy klimat śródziemnomorski, z krótką i łagodną zimą oraz długim i ciepłym latem i to właśnie specyfika mikroklimatu tej lokacji sprawia, że można uzyskiwać tu wyjątkowe winogrona. Szczep, który wykorzystuje się do produkcji wina Dingač to plavac mali typowy wyłącznie dla półwyspu Pelješac. Szczep ten charakteryzuje się nie tylko zadawalającą odpornością na różnego rodzaju choroby, ale również wytrzymałością w przypadku długiej suszy, producenci wina Dingač nie muszą więc martwić się o to, że ich wysiłki pójdą na marne ze względu na niesprzyjające warunki atmosferyczne. 
Od 1965 wino Dingač nie może być produkowane przez każdy podmiot, który chce zaistnieć na tym rynku. Wino jest chronione prawnie, może być więc oferowane tylko przez niewielkie grono podmiotów gospodarczych spełniających wysokie standardy i przestrzegające bardzo rygorystycznych zasad, na jakich opiera się sposób jego wytwarzania. W zależności od rodzaju Dingač jest winem wytrawnym lub półwytrawnym, osoby, które go kosztują zwracają przy tym uwagę na dość wysokie stężenie alkoholu, charakterystyczne dla tego trunku.  Amatorzy tego wina podkreślają, że rubinowo-czerwony odcień, który je charakteryzuje,znakomicie prezentuje się na stole, polecają przy tym serwowanie trunku wraz z deserami, wytrawny smak alkoholu podkreśli bowiem ich słodycz.
čnie jest winem tanim. Jego wysoka cena spowodowana jest przede wszystkim ukształtowaniem terenu, w jakim przyszło dojrzewać winorośli. Próżno tu szukać jakej kolwiek mechanizacji. Bardzo duże nachylenia stoków, na których znajdują się winnice, powoduje, że każda maszyna rolinicza spadła by do Adriatyku. Od wielu pokoleń producenci Dinaća wszelkie prace polowe przeprowadzają ręcznie. Koszt pracy oraz cena ziemi w miejscowości Dingać powoduje, że wino to jest dość kosztowne. Nie zmienia to jednak faktu, że praktycznie cała produkcja tego wina zostaje skonsumowana przez turystów, odwiedzających płw. Peljesac w okresie letnim. Wszystko, co nie zostanie sprzedane na miejscu, eksportowane jest za granicę, najczęściej do USA i Kanady.

 

 





Komentarze

Właśnie siedzę trzymając kieliszek w ręku, a obok butelka Palihnič Dingač 2012 - coś genialnego, niebo w gębie.
gdzie mozna kupic prawdziwego Dingaca? podobno trudno jest kupic oryginal...

6.5
Liczba opinii: 2



Liczba wyświetleń: 39206

(323)

Polecane obiekty