Szałwia

 

SZAŁWIA (kadulja) 

Szałwia to wyjątkowo popularna roślina uprawna, a choć wywodzi się z ziem położonych w basenie Morza Śródziemnego, nie ma chyba takiego miejsca na świecie, w którym by o niej nie słyszano. Swoją popularność szałwia zawdzięcza przede wszystkim właściwościom leczniczym, które odzwierciedla sama jej nazwa. Wszak ma ona swoje korzenie w łacińskim przymiotniku salvus oznaczającym zdrowy.

Sama roślina ma wysokość od pięćdziesięciu do siedemdziesięciu centymetrów i skłonność do pokładania się, oraz liście charakteryzujące się miękkością w dotyku i zielono-srebrną barwą. Szałwia kwitnie od maja do czerwca, a jej duże kwiaty przyjmują fioletowo-niebieski odcień. Najlepiej czuje się na dość wilgotnych i bogatych w wapń glebach, a w warunkach naturalnych często rośnie na zboczach oraz skałach. Niektórzy uprawiają ją ze względu na atrakcyjność wizualną rośliny i jej intensywny aromat, na uwagę zasługują jednak przede wszystkim właściwości lecznicze szałwii.

W Polsce dużą popularnością cieszą się herbatki z szałwii, charakterystyczne jest dla nas jednak to, że nie ograniczamy się wcale do ich picia. Szałwia wykorzystywana jest również do płukania jamy ustnej i gardła działa bowiem bakteriobójczo i pomaga radzić sobie z pierwszymi symptomami świadczącymi o zbliżającej się anginie wcale nie mniej skutecznie niż niejeden antybiotyk. Ponadto liście szałwii mogą być wykorzystywane zewnętrznie, okazuje się bowiem, że są skutecznym środkiem przyspieszającym gojenie się ran. Szałwia może poprawić zresztą nie tylko nasze zdrowie, ale również urodę. Najlepiej nadaje się do tego olejek eteryczny dodawany do kąpieli, sprawia on bowiem, że złagodzeniu ulegają stany zapalne skóry, a nasze ciała wytwarzają mniej potu. Jest to również ziele przydatne kobietom. Wiele pań pije szałwię, aby przyspieszyć miesięczne krwawienie, napar z szałwii zalecany jest zaś również młodym mamom, u których zbyt duża ilość pokarmu sprawia, że wzrasta ryzyko zapalenia piersi. Jest to także przyprawa chętnie wykorzystywana przez kucharzy. Szczególnie ceniona jest przy tym przez miłośników tłustych potraw, nawet jej niewielka ilość znacznie ogranicza bowiem ryzyko pojawienia się problemów z ich trawieniem.





Komentarze

w Bosni kupilem miod o nazwie kadulia czyli z szalwi ktorego wcale w Polsce nie ma.Sprzedawcy polecali go wiadomo dlaczego.Polecam Polakom,u nas nie dostaniesz. W Bosni kupilem miod o nazwie kadulia czyli szalwiowy.U nas w Polsce nie do kupienia.Sprzedawcy go polecali teraz wiem dlaczego bo nie znalem nazwy szalwi po bosniacku.Pyszny,polecam przy okazji pobytu w Bosni.Chorwacja mnie nie zachwycila.
w Bosni kupilem miod o nazwie kadulia czyli z szalwi ktorego wcale w Polsce nie ma.Sprzedawcy polecali go wiadomo dlaczego.Polecam Polakom,u nas nie dostaniesz.
Szałwia w Chorwacji ma zdecydowanie bardziej intensywny zapach. W Orebicu jest jej bardzo dużo w okolicach kortów tenisowych.

10.0
Liczba opinii: 3



Liczba wyświetleń: 35801

(298)

Polecane obiekty