“Dalmatyńska Peka” to niepowtarzalna okazja na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Nie bez powodu ten sposób przygotowywania dań ma ponad 300-letnią tradycję i nadal cieszy się olbrzymią popularnością. W Konobie będziesz mógł nie tylko przekonać się o nieocenionych walorach smakowych kuchni dalmatyńskiej, ale jednocześnie zobaczyć skąd tak naprawdę bierze się niezwykła atmosfera, której możemy doświadczyć w tym miejscu. Peka, bez wątpienia, jest jednym z jej kluczowych elementów- odtworzenie jej, bez Peki, byłoby zwyczajnie niemożliwe.
W ten sposób można przyrządzać chleb, mięso, ryby i warzywa. Dzięki żeliwnej pokrywie, pod którą pieką się potrawy , w całości zostaje zachowany ich niesamowity aromat. Również nie bez znaczenia jest bardzo wysoka temperatura paleniska, która pozwala wydobyć z dań głębię smaku.
O Pece, można by mówić wiele, ale i tak, kto jej nie spróbuje, nie ma pojęcia, jak wiele traci.
Przejazd z Orebića do Konoby Munitić
Transport własny. Możemy Państwu zorganizować transport do i z Konoby, dodatkowo płatny.
Obserwacja przygotowania Dalmatyńskiej Peki
Konoba Munitić zaprasza swoich Gości nieco wcześniej, tak by mogli sami zobaczyć, jak przygotowuje się posiłki na tradycyjny, dalmatyński sposób
Powitalny aperitif
Powitanie w Konobie przez gospodarzy aperitifem. Do wyboru: wytrawne: loza, travarica; słodkie: wiśniówka, figówka (smokva), orzechówka.
Tradycyjna, dalmatyńska Peka
Zasiadacie Państwo do posiłku: Peka, sałata ze świeżych warzyw z doliny Neretwy, chleb pieczony pod peką, pół litra wina na osobę oraz napoje bezalkoholowe. Po głównym daniu domowy deser.
Powrót do Orebića
Przykładowy czas zakończenia imprezy. Tak naprawdę wszystko zależy od Państwa. Cała Konoba jest do Państwa dyspozycji.