Rakija

Rakija - smak wakacji w Chorwacji

Niemal na każdej chorwackiej wyspie możemy podziwiać winorośl, trudno dziwić się więc, że nasi gospodarze na Korčuli będą zachęcali nas do skosztowania białego i czerwonego wina z pobliskiej winnicy. Jeżeli jednak raz na jakiś czas mamy ochotę na możniejszy alkohol, nie powinniśmy obawiać się, że nam go zabraknie. Rakija – napój alkoholowy, który za własny uważa przedstawiciel każdego narodu południowosłowiańskiego – produkowana jest również na Korčuli, nie można przy tym zaprzeczyć temu, że jest to alkohol o wyjątkowym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Produkuje się ja wszędzie tam, gdzie rozwinęła się również produkcja wina, od nas zależy więc przede wszystkim to, który rodzaj rakii uznamy za najbardziej atrakcyjny.

 

Anižeta

Jest to jedna z najbardziej typowych propozycji, z którymi spotkamy się na Korculi. Produkowana jest z dodatkiem anyżu, dzięki czemu posiada bardzo charakterystyczny słodkawy smak oraz zapach. Jej znakiem rozpoznawczym jest również żółty kolor.

Travarica

Klasyczna rakija, która powstaje dzięki zastosowaniu w jej produkcji ziół, które możemy spotkać na ziemiach Korčuli. Szałwia, tymianek, piołun czy majeranek to tylko niektóre jej składniki, a wyjątkowy ziołowy smak tego alkoholu łączy się z niepowtarzalnym aromatem, dzięki któremu jest to rakija wyjątkowo dobrze rozpoznawalna i bardzo charakterystyczna.

Rakija od rogača

Zdaniem wielu smakoszy jest to jeden z najciekawszych alkoholi, jakie można spotkać na wyspie Korčula. Tajemnica tej rakii kryje się w składnikach wykorzystywanych do jej produkcji, najważniejszym jest tu bowiem charakterystyczny właśnie dla południowej Dalmacji chleb świętojański.





Komentarze

Zawsze gdy jestem w innym kraju, w podróży staram się spróbować czegoś regionalnego. Często wybór pada na alkohol, który lubię przywieźć sobie do Polski, aby poczęstować swoją rodzinę i znajomych. Smak chorwackiej Rakiji jest wyborny i warto przywieźć go do Polski.

8.0
Liczba opinii: 1



Liczba wyświetleń: 37960

(379)

Polecane obiekty